Selecteer een pagina

Sigaretten worden steeds meer verslavend. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Hoewel het nicotinegehalte door de jaren heen stabiel bleef, krijg je in vergelijking met 1999 wel tot 15 procent méér binnen van de verslavende stof. Zo kan je al vanaf het eerste trekje moeilijker aan de sigaret weerstaan, weet Het Laatste Nieuws vandaag.

Onderzoekers aan de University of Massachusetts ontdekten dat de effectieve opname van de verslavende stof nicotine sinds 1999 bij bepaalde sigarettenmerken met liefst 15 procent is toegenomen. De wetenschappers bestudeerden hiervoor de gegevens die de vier grootste Amerikaanse tabaksfabrikanten, Philip Morris, R.J. Reynolds, Brown & Williamson en Lorillard, tussen 1997 en 2012 indienden bij de gezondheidswaakhond van de staat Massachusetts.

“Terwijl de hoeveelheid nicotine per sigaret relatief stabiel bleef, ging de opname ervan significant omhoog”, klinkt het.

Dat betekent dat de hoeveelheid nicotine in de rook groter is geworden, waardoor je er meer van inademt. Het laagste niveau per sigaret werd in 1999 gemeten (1,65 milligram) en in 2011 het hoogste (1,89 milligram).

“De toename valt te verklaren door het feit dat de technologie van de filter steeds geavanceerder wordt”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “Dat maakt dat er meer nicotine kan worden opgenomen als de roker inhaleert.”

“Maar de industrie is op zoek naar manieren om de afhankelijkheid van rokers te verhogen”, zegt professor Hedwig Boudrez, tabakoloog aan de UGent. “Want hoe meer nicotine je inhaleert, hoe verslaafder je raakt.” De Amerikaanse wetenschappers pleiten er daarom ook voor om de effectieve opname van nicotine door de roker te laten controleren door de overheid.

Bron: HLN